Vineri se desfășoară Cupa Informația Zilei la șah 960

În ziua a patra a Festivalului Internațional de Șah Satu Mare se va desfășura al patrulea turneu. Este vorba de Turneul D, Cupa Informația Zilei la șah 960.

Şah 960 este numele unei variante concepute şi prezentate de fostul campion mondial Bobby Fischer la mijlocul anilor ’90 ai secolului trecut şi omologată de FIDE. Poziţia iniţială a figurilor se stabileşte prin tragere la sorţi înaintea partidei, respectând două condiţii: nebunii trebuie să stea pe culori diferite, iar regele să se afle între cele două turnuri, ajungând la rocadă pe locurile cunoscute din şahul obişnuit. Primul turneu open de şah 960 organizat în România a avut loc în iulie 2012 la Satu Mare, iar de atunci au avut loc mai multe concursuri de acest gen.

„După o absență de trei ani reluăm acest tip de concurs. Este unul special, tot un concurs de șah rapid, dar aici nu mai poți să te pregătești teoretic, nu mai există deschidere pentru că nu se joacă așa ceva în turneele oficiale. Practic toți jucătorii au șanse relativ egale, iar după 10-20 de mutări se ajunge tot la o partidă normală de șah. Este un turneu de distracție, toate festivalurile mari din lume au anumite activități extra față de turneele principale. Ideea este că dacă tot vin atâția oameni care stau 7 zile într-o stațiune, ei să nu se plictisească, iar atunci au ocazia să participe și la alte competiții”, spune Ciprian Muntean, organizator și arbitru internațional de la CS Voința.

Turneul va lua startul vineri, 27 iulie, la Casa Meșteșugarilor, la ora 9:30. Taxa de înscriere este de 30 lei, iar fondul total de premiere de 1.000 lei (450, 250, 200, 100 lei).

F. Regulament Chess960 (extras din Legile Șahului 2009)

F1. Înaintea unei partide de Chess960, poziţia este stabilită aleatoriu, potrivit unor anumite reguli. După aceasta, partidă este jucată în acelaşi fel ca la şahul uzual. În mod particular, piesele şi pionii se deplasează normal, iar obiectivul fiecărui jucător este de a face mat regele adversarului.

F2. Cerinţele poziţiei de start
Poziţia de start pentru Chess960 trebuie să fie conformă cu anumite reguli. Pionii albi sunt plasaţi pe orizontala a 2-a, ca la şahul uzual. Toate celelalte piese albe sunt aşezate aleatoriu pe prima orizontală, cu următoarele restricţii:

a. Regele este plasat între cele două turnuri.
b. Nebunii sunt aşezaţi pe câmpuri de culori diferite.
c. Piesele negre sunt aşezate corespondent cu piesele albe

Poziţia de start poate fi generată înainte de partidă fie de către computer, fie folosind zarul, monezile, cărţile de joc etc.

F3. Regulile rocadei la Chess960
a. Chess960 permite fiecărui jucător să facă o dată rocada în cursul partidei, o mutare efectuată în mod potenţial de rege şi turn printr-o singură mişcare. Totuşi, câteva interpretări ale regulilor şahului uzual sunt necesare pentru rocadă, întrucât regulile şahului uzual se bazează pe poziţii iniţiale ale regelui şi turnului care nu sunt des aplicabile la Chess960.

b. Cum se efectuează rocada
La Chess960, în funcţie de poziţia premergătoare rocadei a regelui şi a turnului care rochează, rocada este executată printr-una dintre următoarele patru metode:

1. Rocada prin mişcare dublă: printr-o mişcare se efectuează mutarea regelui, iar apoi mutarea turnului
2. Rocada prin intervertire: prin schimbarea reciprocă a poziţiei regelui şi turnului
3. Rocada exclusivă a regelui: efectuând doar o mutare cu regele
4. Rocada exclusivă a turnului: efectuând doar o mutare cu turnul

Recomandări
1. Când rocada se efectuează pe o tablă concretă de către un jucător uman, se recomandă ca regele să fie mutat prin afara suprafeţei de joc către poziţia sa finală, turnul fiind apoi mutat de la poziţia sa iniţială la cea finală, după aceea regele fiind plasat pe câmpul său final.
2. După efectuarea rocadei, poziţiile regelui şi turnului trebuie să fie exact aceleaşi ca în şahul uzual.

Clarificare
Prin urmare, după rocada pe flancul stâng (notată ca O-O-O şi cunoscută în şahul ortodox ca rocada pe flancul damei), regele este pe câmpul c (c1 pentru alb şi c8 pentru negru) iar turnul este pe câmpul d (d1 pentru alb şi d8 pentru negru). După rocada pe flancul stâng (notată ca O-O şi cunoscută în şahul ortodox ca rocada pe flancul regelui), regele este pe câmpul g (g1 pentru alb şi g8 pentru negru), iar turnul este pe câmpul f (f1 pentru alb şi f8 pentru negru).

Note
1. Pentru a evita orice neînţelegere, poate fi util să se anunţe “Voi efectua rocada”, înainte de a se face rocada.
2. În unele poziţii de start, regele sau turnul (dar nu ambele) nu mută în timpul rocadei.
3. În unele poziţii de start, rocada poate constitui chiar prima mutare
4. Toate câmpurile dintre poziţia iniţială şi cea finală a regelui (inclusiv câmpul final) şi toate câmpurile dintre poziţia iniţială şi cea finală a turnului (inclusiv câmpul final) trebuie să fie libere, cu excepţia celor ale regelui şi turnului care efectuează rocada.
5. În unele poziţii de start, unele câmpuri pot rămâne ocupate, deşi la şahul uzual ar fi libere. De exemplu, după rocada pe flancul damei (O-O-O), e posibil să avem a, b şi/sau e ocupate, iar după rocada pe flancul regelui (O-O), e posibil să avem e şi/sau h ocupate.